برخی میگویند طبق روایات حضرت وقتی ظهور مینمایند که جهان پر از ظلم، جور و فساد شود و برخی دیگر میگویند: با عبادت، دعا، پرهیز از گناه و جهاد امام (عج) را در ظهورش یاری کنید. دلیل این تضاد چیست؟
این شبهه یا تضاد به خاطر قرائتهای متفاوت و شاید دلخواه از احادیث مربوط به جملهی اول است. چنین نیست که گفته باشند: «وقتی ظهور مینمایند که جهان پر از ظلم، جور و فساد شود»، چرا که آن وقت لازمهی زمینهسازی برای ظهور تلاش برای ظلم و فساد بیشتر است و لابد مفسدین مقربتر خواهند بود! که طبعاً خداوند متعال، اسلام و عقل چنین حکمی نمیدهد.
معنی ندارد که خداوند متعال (اسلام) از یک سو مردم را به ایمان و عمل صالح و پرهیز از ظلم و گناه دعوت نماید، و از سوی دیگر نعمت ولایت و حکومت معصوم را در گرو ازدیاد فساد و ظلم قرار دهد! اساساً چرا باید بیشتر فساد و ظلم کنیم تا یک منجی بیاید آن ظلم و فساد را برطرف کند؟! بلکه احادیث و روایات بیان میدارند که ایشان وقتی ظهور نمایند، جهان را پر از عدل و داد مینمایند، چنان چه پر از ظلم و جور شده است.
الف – دقت شود که جهان از همان زمانی که قابیل به هابیل ظلم کرد و او را به خاطر حسادت در قبولی قربانی نزد خداوند متعال به قتل رساند، دچار ظلم، جور و فساد بوده و هر روز نیز بر این ظلم و فساد افزوده شده است. حتی زمان رسول الله (ص) نیز جهان پر از ظلم، فساد، شرک، جهل و تباهی بوده است و پس از رحلت ایشان حتی محیط کوچک مدینه نیز پر از ظلم، جور و فساد گردید. پس اگر شرط ظهور ظلم و فساد باشد، این شرط همیشه محقق بوده و باید ظهور فرا میرسید. آیا ظلم و فسادی بیش از قائلهی کربلا تصور میشود؟!
ب – پس، اولین شرط قیام، برخورداری از زمینه و شرایط مساعد برای قیام است که اولین شرط آن نیز برخورداری از حداقل نیروی قابل و وفادار میباشد. به امام سجاد (ع) عرض کردند که پدرت با 72 یار مقابل یزید ایستاد و به شهاد رسید، پس چرا شما قیام نمیکنید؟ فرمود: ایشان 72 یار داشتند که قیام کردند، من اگر 7 یار داشتم قیام میکردم. به امام صادق علیهالسلام عرض کردند که یاران و هواداران شما بسیارند و چرا قیام نمیفرمایید؟ ایشان با نشان دادن گلهای کوچک فرمودند: اگر تعداد یاران من به مقدار بزغالههای این گله بود قیام میکردم. راوی میگوید: پس از نماز آنها را شمردم، 16 رأس بودند.
ج – لذا حضرت امام زمان (عج) نیز پس از برخورداری از حداقل نیرو برای برپایی یک حکومت جهانی قیام خواهند نمود. لذا در روایات این حداقل 313 تن بیان شده است و البته این 313 تن نخبگان، فرماندهان، رهبران و مدیران اصلی خواهند بود و پس از آنها گروههای هزار، ده هزار، صدهزار و چند میلیون نفری به سوی ایشان خواهند شتافت و سپس بسیاری از مردم مسلمان و غیر مسلمان با ایشان بیعت خواهند نمود.
د- دقت شود که مسألهی «قیام» با مسآلهی «حکومت» متفاوت است و قیام مقدمهای برای سرنگونی حکومت جبار و باطل و برقراری حکومت عدل الهی میباشد.
یکی از شرایط اولیه برای برقراری حکومت، خواست و انتظار مردم منطقهی حکومت است. پس اگر قرار باشد که حکومت جهانی برقرار گردد، لازم است که قاطبهی مردم خواهان آن باشند.
البته منظور این نیست که تا قاطبهی مردم مسلمان و شیعه نشوند و طالب حکومت منجی آخر، حضرت مهدی عج الله تعالی فرجه الشریف نگردند، قیام و حکومتی نخواهد بود. بلکه مردم (چنان چه امروزه نشانههای آن دیده میشود) به جایی خواهند رسید که دیگر از همهی مکاتب و مدعیان نجات بشر نا امید میشوند و منتظر فرج الهی و یک قدرت الهی میگردند.
ھ – دقت شود که جهان تا امروز شاهد قدرت یک پارچهی جهانی نبوده است، لذا هر گاه کذب ادعایی معلوم میشد، میگفتند: شاید آن یکی بهتر باشد؟ از این رو به کمونیسم، مارکسیسم، لیبرالیسم، کاپیتالیسم، فمینیسم و ... رو آوردند. اما امروز از سویی قدرتها یک پارچه شده و از سویی دیگرناتوانی همه معلوم شده است. به عنوان مثال: چه یک پارچگی بزرگتر و بهتر از شورای امنیت یا سازمان ملل یا حقوق بشر یا ... میتواند وجود داشته باشد؟ اما رفته رفته به جهانیان ثابت میشود که تا حاکمی عالم به علم الهی و عادل به عدل الهی و مؤید به تأییدات الهی و در یک جمله «خلیفة الله» یا فرستادهی الهی نباشد، نفس اماره حاکم خواهد بود و شوراها، سازمانها و مجامع بینالمللی نیز به ابزار دیگری در خدمت طواغیت بدل خواهند شد.
و – پس جهان از همان ابتدا به خاطر گردنکشی مستکبرین و حماقت، عوامی، دنیاطلبی و خواب غفلت تودههای مردمی، محکوم به جهل، ظلم، فساد و ... بوده و هست. و نه تنها هیچ دین الهی، بلکه هیچ عقل سالمی نیز حکم نمیکند که ظلم و فساد بیشتر شود تا کسی بیاید آن ظلم و فساد را برچیند! به ویژه اسلام عزیز و غنی که «ایمان و عمل صالح»، «امر به معروف و نهی از منکر» و «مبارزه با همهی مظاهر کفر، شرک و نفاق» و طواغیت را در سرلوحهی اهداف و برنامههای تکاملی بشر قرارداده است و مشخصات بارز پیروان این دین را ابتدا قیام بر علیه کفار، سپس وحدت بین خود و پس از آن سایر عبادات میخواند:
«مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَماءُ بَینَهُمْ تَراهُمْ رُکَّعاً سُجَّداً یبْتَغُونَ فَضْلاً مِنَ اللَّهِ وَ رِضْواناً سیماهُمْ فی وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذلِکَ مَثَلُهُمْ فِی التَّوْراةِ وَ مَثَلُهُمْ فِی الْإِنْجیلِ کَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوی عَلی سُوقِهِ یعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِیغیظَ بِهِمُ الْکُفَّارَ وَعَدَ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظیماً» (الفتح - 29) ؛ محمد رسول خدا است و کسانی که با او هستند علیه کفار شدید و بی رحمند و در بین خود رحیم و دلسوزند، ایشان را میبینی که همواره در رکوع و سجودند و در طلب فضل و رضوان خدایند. علامتشان در رخسارشان از اثر سجده نمایان است، این وصف ایشان است در تورات و اما وصف آنان در انجیل این است که چون زراعتی هستند که از شدت برکت پیرامونش جوانههایی میزند و آن جوانهها هم کلفت میشود و مستقیم بر پای خود میایستد به طوری که برزگران را به شگفت میآورد (مؤمنین نیز این طورند)، این برای آن است که کفار را به خشم آورد، خدا به کسانی که ایمان آورده و از آن بین به کسانی که اعمال صالح هم میکنند وعده مغفرت و اجری عظیم داده.
از این رو منتظر واقعی و طالب ظهور حضرت (عج)، ابتدا خود بر علیه کفر و طاغوت نفس خود قیام میکند و حکومت مطیع امر امام را در مملکت وجود خویش حاکم مینماید و سپس قادام به مساعد نمودن شرایط بیرونی مینماید تا بر یاران باوفا و قابل حضرت نیز بیافزاید.
منبع:سایت شبهه تهیه و تنظیم:محسن کشاورز
بخش مهدویت تبیان